Sophantering – så har det gått

Under 2018 gjordes en stor investering i föreningen när vi gick från sopkärl i soprummen till nedgrävda sopbehållare. Det tog oss några månader att komma in i det nya systemet som ställde nya krav på oss boende i området.

När vi stänger 2018 visar det sig att föreningens investering har varit fruktbar då vi sparat över 20 000 kr på hanteringen av det nya systemet. Detta genom att vi tillsammans succesivt har blivit bättre på att hantera vårt hushållsavfall.

Styrelsen tackar för det arbete vi tillsammans gjort och hoppas att vi tillsammans kan ta ytterligare steg till att sortera ännu mer av vårt avfall och på sikt kunna göra ännu större besparingar.

Det vi behöver tänka på främst när vi sopsorterar är vikt och volym, att inte belasta våra hushållssopor med sådant avfall som väger tungt eller tar mycket plats. Exempel på detta är metall, glas, kartong och plastförpackningar. Släng istället dessa material på vår återvinningsstation nere vid busshållplatsen.

Är du nybörjare på att sortera ditt avfall? Kolla de här tipsen så kommer du en bra bit på vägen.

  • Fixa en låda eller slittålig kasse att sortera i och ställ den där den inte är i vägen. Olika hustyper i området har olika möjligheter för var den kan få sin plats. Har du mycket utrymme kanske du vill ha olika kassar eller lådor för olika typer av avfall. 
  • När du installerat din behållare är det dags att komma igång. Börja med de enklare materialen. Kartong och papp är ofta skrymmande och äter mycket volym i behållarna. Kläm ihop dina mjölkkartonger, skruva på korken och sortera dem som papp. Är du en riktig miljökämpe plockar du av plastkorkarna när du burit ner sorteringen till återvinningen, men det är inget måste. 
  • Glas är tungt. Det vill vi inte ha i behållarna. Dina glasburkar och flaskor behöver absolut inte glänsa. Är de lite kladdiga så går det bra det med. 
  • Metall är både tungt och skrymmande. Skölj ur och låt dem rinna ur ordentligt så blir de trevligare att slänga när det är dags att ta dem till återvinningen.
  • Högarna av tidningar och reklamblad växer sig overkligt stora på kort tid. Släng dem inte bland hushållssoporna. De sorterar du enkelt i behållaren för tidningar vid återvinningen.

Sopbehållarna töms varannan vecka, på jämna veckor. Sophämtningen kostar oss idag 3,50 kr per kilo.

Läs mer om sophantering på sidan Bra att veta A-Ö.